انسانهای ارزشمندی که در سال 94 از دست دادیم
نویسنده: یعقوب کامرانی تبریز - خبرنگار همشهری
پارسال را میتوان به نوعی سال ازدست دادن شخصیتهای بزرگ در استان دانست، به طوری که چهرههای زیادی از دنیای هنر، علم و فرهنگ آذربایجان شرقی در سال 94 دار فانی را وداع گفتند.
1395/01/15
پدر جذامیان ایران
دکتر «سیدمحمدحسین مبین» از جمله پزشکان، خیران و فعالان ادبی استان بود که در 6 مهر 94 در سن 88 سالگی دار فانی را وداع گفت. استاد دکتر مبین، اسوه ایثار و فداکاری و طبیب دانشمند و فرهیخته ای بود که دهها سال از عمر پربرکت خود را صرف خدمت به جذامیان و ارائه خدمات به بیماران پوستی از اقصی نقاط کشور کرد. نویسنده، شاعر و پزشک توانای معاصر کشورمان در سال 1306 هجری شمسی در یکی از محلات قدیمی تبریز به نام «چرنداب» پا به عرصه هستی گذاشت. در آبان 67 به افتخار بازنشستگی نائل شد اما خدمت خود را به عنوان رئیس مرکز بررسی و تحقیق بیماریهای پوست آذربایجان و بیمارستان جذامیان باباباغی تبریز ادامه داد.
بازیگر کمدی استان
«یعقوب خبیر» بازیگر طنز تلویزیون تبریز که در دهههای 70 و 80 در کانال استانی نمایش فراموش نشدنی از خود به یادگار گذاشته بود در 4 دی 94 دار فانی را وداع گفت. از نقشهای فراموش نشدنی او «نابغه» و «قدرت» بود و در نمایش معروف «حمام» او نقش شاگرد مغازه را برعهده داشت. خبیر در دهه 60 کارش را در رادیو تبریز شروع کرد اما در اوایل دهه 70 با بازی نقشهای طنز به تلویزیون تبریز راه یافت. خبیر در اواخر خدمت خود در صداوسیمای مرکز استان مسئول نمایشهای رادیو تبریز بود. او بر اثر ضایعه مغزی در بیمارستان بستری شده بود.
هنرمندان موسیقی عاشیقی
اهالی موسیقی عاشیقی و علاقه مندان به این موسیقی در نبود 2 چهره معروف خود در سال گذشته سوگوار شدند. عاشیق «رسول قربانی» یکی از نام آورترین عاشیقهای ایران معروف به «دده» بود که وجهه بین المللی نیز داشت. عاشیق قربانی 6 مهر 94 در سن 80 سالگی و بر اثر سکته مغزی دار فانی را وداع گفت. او در 8 اردیبهشت سال ۱۳۱۴ هجری شمسی در روستای عباسآباد قره داغ به دنیا آمده بود. او فعالیت در عرصه موسیقی عاشیقی را از سال ۱۳۳۰ با شاگردی نزد عاشیق خیرالله، عاشیق حیدر، عاشیق کریم حضرتی و عزیز شهنازی آغاز کرد. او از سال ۱۳۴۳ در رادیو به اجرای موسیقی پرداخت و گاهی نیز در تلویزیون تبریز آواز خواند. وی در چند فستیوال خارجی کشورهای فرانسه، آلمان، هلند، انگلستان، ژاپن، چین، چک، اسلواکی، اتریش، استرالیا، جمهوری آذربایجان (باکو)، مجارستان، یوگسلاوی و ترکیه روی صحنه رفت و چندی پیش هم از تازه ترین کتاب خود با نام «سینه مده سسله نن سازیم وار منیم» رونمایی کرد.
همچنین عاشیق «محمد نباتی» در ۴۶ سالگی دار فانی را وداع گفت. این هنرمند نوازنده تار آذربایجانی و از خوانندگان فولکلور آذربایجانی که مدتی در بیمارستان امام رضا(ع) تبریز بستری بود، عاقبت روز 31 مرداد سال 94 در این بیمارستان درگذشت. پیکر این هنرمند جوان و صاحب سبک تبریزی در قبرستان محل زادگاهش، روستای چایکندی هریس کنار قبر پدر مرحومش استاد بهرام نباتی به خاک سپرده شد.
پدر جراحی آذربایجان
دکتر «علی پورزند» جراح عمومی و عروق و مدیر گروه جراحی عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز هم 6تیر94 در بیمارستان شمس درگذشت. دکتر پورزند دوم ﻣﻬﺮ 1323 در ﺗﺒﺮﻳﺰ ﻣﺘﻮﻟﺪ ﺷﺪ و ﺗﺤﺼﻴﻼت اﺑﺘﺪاﺋﻲ و ﻣﺘﻮﺳﻄه را در اﻳﻦ ﺷﻬﺮ ﺑه ﭘﺎﻳﺎن رﺳﺎﻧﺪ. او در ﺳﺎل1341 وارد داﻧﺸﻜﺪه ﭘﺰﺷﻜﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﺗﻬﺮان ﺷﺪ و در ﺳﺎل 1348 ﻓﺎرغ اﻟﺘﺤﺼﻴﻞ گشت. دکتر پورزند طی دوره آموزشی به عنوان ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ رزﻳﺪﻧﺖ ﺟﺮاﺣـﻲﻋﻤﻮﻣﻲ اﻧﺘﺨﺎب ﺷﺪ و ﻧﻴﺰ ﻣﻘﺎﻟه ﺗﺤﻘﻴﻘﻲ او ﺑﻴﻦ 15داﻧﺸﮕﺎه ﺷﺮق آﻣﺮﻳﻜﺎ در ﺟﻤﻊ رزیدنتهای ﺟﺮاﺣﻲ حائز رﺗﺒه اول شد. وی یکی از خوشنامترین پزشکان تبریزی بود.
پدر علم شیمی و پلیمر ایران
استاد برجسته دانشگاه تبریز و پدر شیمی و پلیمر ایران نیز 20 تیر 94 درگذشت. دکتر «علیاکبر انتظامی» متولد سال 1322 هجری شمسی بود که مدرک لیسانس شیمی خود را در سال 1345 از دانشگاه تبریز و فوق لیسانس مهندسی شیمی و دکترای تخصصی شیمی پلیمر را در طی سالهای 1967 تا 1971 از دانشگاه لویی پاستور فرانسه دریافت کرد. انتشار 166 مقاله پژوهشی در نشریات علمی داخلی و خارجی، 150 مقاله در سمینارهای علمی داخلی و خارجی، ثبت 5 مورد اختراع، تالیف و ترجمه 5 عنوان کتاب و راهنمایی 16 رساله دکتری و 80 پایاننامه دوره کارشناسی ارشد بخشی از کارنامه علمی و پژوهشی در طی حیات پربار این استاد فرزانه است.
دروازه بان معروف تبریزی
دروازهبان تبریزی و پیشین تیم ملی فوتبال کشورمان نیز پس از ماهها تحمل بیماری در 2 اردیبهشت سال 94 دار فانی را وداع گفت. این دروازهبان در تیمهای دارایی، شاهین و پرسپولیس بازی کرد و به دلیل پرشهای خوبش به عزیز فنر معروف بود. او یکی از بزرگ ترین دروازهبانان تاریخ فوتبال کشورمان محسوب میشد که با تیم ملی کشورمان قهرمان آسیا شد. عزیز اصلی در تاریخ 15 فروردین 1316 در تبریز چشم به جهان گشود و از معدود بازیکنان فوتبال کشورمان بود که وارد عرصه سینما نیز شد و در 8 فیلم بازی کرد.
خادم معروف قرآن
«محمد غفراننیا» خادم بزرگ قرآنی استان، موسس و رئیس جامعه القرآن تبریز و پدر وحید غفراننیا نخستین نونهال حافظ قرآن کشور، 27 دی 94 دارفانی را وداع گفت. او در طول عمر پربار خود توانست تاثیر زیادی روی افزایش فرهنگ قرآنی در جامعه داشته باشد و شاگردان زیادی را تحویل جامعه قرآنی کشور دهد. از اوایل پیروزی انقلاب اسلامی مدیریت موسسه جامعه القرآن و العتره شهرستان تبریز را برعهده گرفت که در سطوح مختلف قرآنی همچون آموزش قرائت، حفظ تخصصی و دیگر موضوعات قرآنی فعالیت داشت. مرحوم غفران نیا به صورت تخصصی موضوع آموزش حفظ قرآن به خردسالان را در برنامههای اصلی این موسسه قرار داد.
نظرات شما عزیزان: